Ace of Base

Ace of Base var en popgrupp som bestod av syskonen Malin “Linn”, Jenny och Jonas “Joker” Berggren samt Ulf “Buddha” Ekberg. De är en av de mest framgångsrika grupperna någonsin och Sveriges tredje största musikexport. De gjorde popmusik som fokuserade mest på att få folk att må bra. Texterna var ofta enkla och saknade djup, men med en medryckande och svängig melodi så hittade de en vinnande formel.

Att de hade enkla låtar var en av anledningarna till att flera skivbolag ratade dem när de skickade ut demos runt om i Sverige i början på 1990-talet. De fick därför ta sig till Köpenhamn där det gick bättre och de fick ett skivbolag som såg potentialen och gav dem ett skivkontrakt. De slog därför först igenom i Danmark, innan de erövrade resten av Skandinavien, följt av Europa och Asien, och till slut även Nordamerika.

Historia

Syskonen Berggren uppmuntrades att studera klassisk musik som barn, och systrarna sjöng i kyrkokören innan Ace of Base bildades. Ulf började komponera musik på sin dator från 12 års ålder. 1990 var han med i en grupp som framträdde innan Jonas grupp, och av en slump fick Ulf hoppa in för en medlem som inte kunde uppträda. De bestämde efter det att bilda en egen grupp som de kallade Tech Noir.

Jenny och Malin blev naturligt med i gruppen som syskon till Jonas och de ändrade namnet till Ace of Base. Ordet Base symboliserar deras studio, så namnet antyder att de är mästarna i studion. De hade sitt allra första framträdande i augusti 1990, och efter ett avslag från ABBA:s skivbolag Polar Records blev de signade av Mega Record, och endast ett och ett halvt år efter deras första framträdande hade de släppt sin första singel.

Musikstil och största låtarna

All that she wants blev gruppens genombrottslåt 1992/1993. Den toppade hitlistor i flera länder som Storbritannien, Australien och Tyskland, samt nådde en andraplats i USA. Deras största singel någonsin blev dock The Sign med vilken Ace of Base toppade den amerikanska Billboard-listan i hela sex veckor. The Sign belönades även med en amerikansk Grammy-nominering för bästa pop-framträdande av en grupp eller duo. Sammanlagt släppte de 25 singlar och sju studioalbum.

Ulf Ekberg beskrev deras musikstil som ”världspop med en svensk smak”. Ace of Base använde dance-musik som bas men med tillagda reggae-influenser, och de har placerats som en av de främsta grupperna inom europop-genren. I en intervju med DigitalSpy strax innan bandets upplösning säger Ekberg att deras mest populära låt som publiken alltid går igång på när de uppträder live är Beautiful Life på grund av dess höga energi.

Framgångar

Ace of Base är Sveriges tredje mest framgångsrika grupp någonsin efter att ha sålt över 40 miljoner album och 15 miljoner singlar. Endast ABBA och Roxette har sålt fler skivor. Deras debutalbum Happy Nation (omdöpt till The Sign i USA) hamnade även i Guinness Book of World Records som det bästsäljande debutalbumet någonsin. Ett rekord som har blivit slaget sedan dess, men albumet är ännu ett av de mest sålda någonsin.

Ace of Base nominerades för tre amerikanska Grammy-pris under 1994: bästa popframträdande av en duo eller grupp för singeln The Sign, bästa popalbum för albumet The Sign och bästa nya artist. I Sverige samma år nominerades de för och vann två svenska Grammispris, för årets popgrupp och TV-publikens pris. Deras singel The Sign hamnade på 65:e plats i Billboards lista över de 100 bästa låtarna någonsin när den framställdes 2018.

Slutet för gruppen

År 2007 hoppade Malin Berggren av gruppen och har sedan dess dragit sig tillbaka från strålkastarljuset. De tre kvarvarande medlemmarna, Jenny, Jonas och Ulf, fortsatte som en trio i ytterligare två år. Något nytt material som trio släppte de dock aldrig. Jenny valde sedan att arbeta med soloprojekt och släppte ett soloalbum kallat My Story 2010. Under 2015 medverkade hon i det populära TV-programmet Så mycket bättre med bland annat Miriam Bryant och Sven-Bertil Taube.

Ny konstellation

Efter att både Malin och Jenny lämnat gruppen bjöd Jonas och Ulf in två nya sångerskor att bli med i Ace of Base – Clara Hagman och Julia Williamson. Det annonserades att gruppen skulle ta ett nytt namn som dock visade sig endast innebära adderade punkter; .Ace.of.Base. Detta skapade osämja mellan främst Jenny och de två manliga medlemmarna. Den nya kvartetten släppte ett album The Golden Ratio men har sedan dess gått skilda vägar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *