Carola

Carola Häggkvist är en av Sveriges mest legendariska artister. Hon föddes 1966 och var bara 16 år när hon tog hela Sverige med storm när hon slog igenom i Melodifestivalen 1983 med låten “Främling”. Hennes debutalbum, som även det har namnet “Främling”, sålde i över en miljon exemplar och är än idag Sveriges mest sålda album. Därefter har hennes karriär blomstrat och hon har många listettor och bästsäljande album.

Carola är mer än en folkkär artist – hon är ett fenomen. Hon har gjort succé inom Sverige, men även utanför landets gränser. Hon har representerat Sverige hela tre gånger i Eurovision Song Contest där hon alltid hamnat inom topp fem. År 1991 vann hon tävlingen med låten “Fångad av en stormvind”. Hennes musik har även spelats in på engelska, tyska, norska, holländska och japanska. Än idag är hon en av Sveriges mest folkkära artister.

Genomslaget

Carolas stora genomslag kom tidigt i karriären. 1983 ställde hon upp i Melodifestivalen med låten Främling. Många minns än idag framträdandet när en 16-åriga Carola iklädd i gul jumpsuit tog hela Sverige med storm. Låtskrivaren Lasse Holm var den som skrivit låten. Carola vann Melodifestivalen och representerade Sverige i Eurovision Song Contest samma år. Där slutade hon på tredje plats och slog svenskt tittarrekord. Hela 84 % av Sveriges befolkning beräknas ha tittat på uppträdandet.

Debutalbumet “Främling” släpptes samma år och blev Sveriges mest sålda album genom tiderna med mer än 1 miljon sålda album. Låten Främling översattes till flera andra språk, bland annat tyska, engelska och holländska. Carola turnerade runt i Europa för att marknadsföra sitt album. Efter succén med Främling blev hon en eftertraktad gäst i flera tv-program och olika musiksamarbeten. Låten Främling var genombrottet och banade vägen för en mycket framgångsrik musikkarriär.

Tidig karriär

Samma år som Carola släppte debutalbumet lanserade hon även ett bästsäljande julalbum “Julefrid med Carola” som sålde i fler än 200 000 exemplar. Carola var en starkt lysande stjärna och lanserade ytterligare två nya album året efter. Dessa sålde över en miljon exemplar. Låten “Tommy tycker om mig” blev en mycket populär singel i Sverige. Dessutom reste hon världen runt och sjöng på flera olika språk. Hon spelade även in en sång på japanska.

År 1985 samarbetade hon med det världsberömda bandet the Bee Gees. Tillsammans spelade de in albumet “Runaway” som sålde dubbelplatina. Carola har alltid haft en stark koppling till kyrkan och predikat sin gudstro. 1987 åkte hon på en kyrkoturné med pianisten Per-Erik Hallin. Tillsammans åkte de runtom i Sverige och Norge och uppträdde i kyrkor. Därefter var det ett kort avbrott i Carolas karriär, men hon skulle snart komma tillbaka starkare än någonsin.

Eurovision Song Contest 1991 & senare karriär

Melodifestivalen och Eurovision Song Contest och artisten Carola är tätt sammanlänkade. Det var här Carola fick sitt genombrott, men 1991 tog hon tävlingen till en ny nivå. Hon representerade Sverige med låten “Fångad av en stormvind” och vann hela Eurovision Song Contest. Detta anses vara Carolas globala genombrott då sången blev en stor hit i hela Europa. Samma år släpptes samlingsalbumet “Hits” och julalbumet “Jul” och hon åkte på en Europaturné.

Åren som följde ända fram till idag har Carola varit en flitigt anlitad artist. Hon har bland annat haft framträdanden i Kina för hundratals miljoner tv-tittare, släppt ett gospelalbum i sexton olika länder, spelat in flera julalbum, uppträtt i musikaler och mycket mer. År 2006 ställde hon återigen upp i Melodifestivalen och vann med låten “Evighet”. I Eurovision Song Contest slutade hon på en femteplats. År 2014 deltog hon i TV4-programmet Så mycket bättre.

Privatliv

Som en av Sveriges mest folkkära artister har Carolas privatliv ständigt bevakats av pressen. Hon gifte sig med norrmannen Runar Søgaard 1990 och tillsammans fick de sonen Amadeus 1998. År 2000 valde paret att separera. År 2012 adopterade Carola dottern Zoe från Sydafrika. Carola har ofta blivit uppmärksammad på grund av hennes tro och koppling till Livets ord och Södermalmskyrkan. Carola var även med i en inspelning med Livets ord där de bedrev satansutdrivning.

Kontroversiella uttalanden

Utöver den kontroversiella inspelningen med satansutdrivning, har Carola även uppmärksammats för vissa uttalanden. 2002 sa hon till tidningen QX att homosexualitet alltid kommer att vara onaturligt för henne och att hon tror att homosexuella kan bli heterosexuella genom en bön. Hon har vid flertalet tillfällen bett om ursäkt för detta, och menar att hon inte har något emot homosexuella. Hon menar att medierna misstolkade hennes uttalande och att hon inte menade något illa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *