Robyn

Robyn är ett popfenomen som tagit Sverige och resten av världen med storm. Robin Miriam Carlsson föddes 1979 och slog igenom som femtonåring. De flesta känner henne som Robyn, vilket är hennes artistnamn. Hon började sjunga redan som tioåring och genombrottet kom 1995 med låten “Do you really want me”. Därefter följde flera hitlåtar varav två, “Show Me Love” och “Do You Know (What It Takes)” hamnade på Billboardlistan topp 10 i USA. Hon har regelbundet släppt nya låtar varav den senaste släpptes i slutet av 2018. Robyn är sångerska, låtskrivare och skivbolagsägare. År 2004 grundade hon skivbolaget Konichiwa Records. Hennes låtar utgörs främst av pop, men även electro. Robyn har en ikonisk röst som hon har behållit genom hela karriären.

  • Robyn är hennes artistnamn. Hennes riktiga namn är Robin Miriam Carlsson.
  • Hon slog igenom som 15-åring år 1995 med låten “Do you really want me”.
  • Robyn är sångerska, låtskrivare och skivbolagsägare.
  • År 2004 grundade hon skivbolaget Konichiwa Records.
  • Hennes musik kategoriseras som electropop.

Genomslaget och tidig karriär

Robyn började sjunga väldigt tidigt. Hennes första låt spelades in när hon var tio år och som 12-åring uppträdde hon i Söndagsöppet. Den svenska sångerskan Meja upptäckte Robyn när hon uppträdde under ett skolframträdande. Meja arrangerade ett möte med Robyn, hennes föräldrar och skivbolaget Ricochet Records Sweden. 1993, när Robyn precis fyllt 14 år, fick hon ett skivkontrakt hos Ricochet Records Sweden. Hon började jobba med de världsberömda låtskrivarna Max Martin och Denniz Pop. Hennes genombrott kom 1995 när hon var 15 år. Hennes första officiella singel “You’ve Got That Somethin'” fick fint mottagande, men det var låten “Do you really want me” som var det stora genombrottet. Dessa låtar var med på hennes debutalbum “Robyn Is Here”.

Efter de stora framgångarna på hemmaplan var det dags att lansera Robyn i USA. 1997 kom Robyns stora internationella genombrott. Två av hennes låtar, “Show Me Love” och “Do You Know (What It Takes), kvalade in på topp 10 på Billboardlistan i USA. I USA var hon signad till skivbolaget RCA (the Radio Corporation of America). Hennes debutalbum sålde cirka 1,5 miljoner exemplar i USA. Därefter släpptes den andra skivan “My Truth”, men hennes amerikanska skivbolag beslutade att inte släppa den skivan i USA. Därefter beslutade Robyn att ta en paus från låtskrivande och musiken. Hon hade under den intensiva tiden drabbats av utmattningssymptom och behövde en paus. Under denna period var hon bland annat verksam som UNICEF-ambassadör.

Karriär och utmärkelser

2001 blev hon signad till skivbolaget Jive Records. Ett år senare släpptes albumet “Don’t Stop the Music”, vilket innehöll flera hitlåtar, så som “Keep This Fire Burning” och “Don’t Stop the Music”. Dessa låtar blev mycket populära i Sverige och i övriga Europa. År 2004 tog hon ett stort och vågat kliv i sin karriär. Då startade hon det egna skivbolaget Konichiwa Records. Många avrådde Robyn från att göra det, men hon har i efterhand sagt att det var ett mycket viktigt steg i hennes karriär och artistiska formspråk. Konichiwa Records ger enbart ut Robyns egna musik. 2005 släpptes Robyns fjärde album, “Robyn” med hitlåten “Be Mine!”. År 2007 lyckades hon hamna som nummer ett på den brittiska singellistan med den omåttligt populära “With Every Heartbeat”.

Hennes internationella succé fortsätter. År 2008 var hon förband åt Madonna och hon medverkade i flera internationella TV-serier, bland annat Gossip Girl och Girls. Hon släppte tre album som kallades Body Talk-serien, vilken innehöll gamla såväl som nya låtar. Hon hade en paus från musiken i ett par år, men var tillbaka 2018 då hon släppte albumet “Honey”. Robyn har i musikbranschen prisats för sin kreativitet, konstnärskap och mod. Hon har mottagit många prestigefyllda priser genom åren. År 2000 tilldelades hon Karamelodikt-stipendiet av Povel Ramel. Hon har under åren blivit nominerad till många Rockbjörnar och Grammisar och vunnit bland annat “Årets artist”, “Bästa låt”, “Bästa Album” och många fler. Hon har även nominerat och vunnit flera internationella priser.

Privatliv

Robyn har under hela sin karriär månat om sitt privatliv och har aldrig figurerat mycket i medierna annat än när det gäller hennes musik. Hon är född och uppvuxen på Södermalm i Stockholm. Hennes föräldrar jobbade inom teatern vilket anses ha präglat Robyns kreativitet. Som barn följde hon med föräldrarna när de arbetade med Teater Schahrazad, som var ett kringresande teatersällskap. Idag bor Robyn i Liljeholmen utanför Stockholm tillsammans med videokoreografen Max Vitali. Max har producerat många av Robyns musikvideos. De inledde sin relation 2011 och år 2013 förlovade de sig. De hade ett uppbrott, men ska under 2018 ha hittat tillbaka till varandra. Robyn gick endast på gymnasiet i tre dagar innan hon beslutade sig för att satsa på musikkarriären.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *