Swedish House Mafia

Sverige har länge ansetts som en av världens bästa länder när det kommer till musik. Detta är för att Sverige har haft väldigt många artister som slått igenom internationellt trots av Sveriges invånare bara ligger på dryga 10 miljoner.

 

Ett glatt gäng som tog världen med storm var Swedish House Mafia (SHM).

 

Denna houseproducent- och DJ-grupp bildades 2005 och bestod då av Axwell, Sebastian Ingrosso, Steve Angello, Eric Prydz och Henrik B, men deras framgång skulle ta sig början 5 år senare när det tog hela världen med storm.

 

Hamnade helt rätt i tiden

Samhället har varit under en ständig utveckling under de senaste decennierna. Vi kan numera beställa vår mat på internet, vi kan göra våra bankärenden på internet och vi kan spela casinospel via internet, som du till exempel kan läsa mer om här. Denna utvecklingen har även gjort så att musikproduktionen ändrats från klassisk sång och gitarrspelande till en mer datoriserad musik som fått oss att svänga på höfterna och veva händerna i luften. Swedish House Mafia slog igenom stort när de valde att släppa första singeln 2010 som hette ”One”. Denna singeln var enbart instrumental och folk fick upp öronen för rytmen den skapade. Detta gjorde att de senare släppte en ny version av låten där Pharrell Williams tog ton och låten seglade snabbt upp på Billboardlistan. Kort därefter släppte de en ny låt som hette ”Miami 2 Ibiza” tillsammans med den brittiska rapparen Tinie Tempah som slog igenom ännu mer och klättrade till förstaplatsen på Billboards Hot Dance Club Songs.

 

Den tredje singeln de släppte, ”Save The World”, blev även den en favorit ute på dansgolven och succén var ett faktum.

 

Innan de släppte sin sista låt ”Don’t You Worry Child” hann de med att släppa fyra andra låtar varav två var i samarbete med Usher och finns med på hans album ”Looking 4 Myself”.

 

Upplösningen kom som en chock

Under 2012 slog en bomb ner i musikvärlden. Swedish House Mafia annonserade att turnén 2012–2013 skulle bli deras sista. De avslutade med orden ”We came, we raved, we loved” och spekulationerna började flöda om vad som låg bakom deras uppbrott. De gav aldrig en riktig förklaring till varför de valde att lämna så plötsligt, men enligt dem så hade det att göra med att de inte längre var bästa vänner bakom scenen.

 

Deras turnéstopp sålde slut på några fåtal minuter och de lyckades med bedriften att sälja slut Madison Square Garden på endast nio minuter, vilket ingen annan hade åstadkommit innan. Deras turné slutade på Ultra Music Festival i Miami till stående ovationer och tårar.

 

Återföreningen dök upp från tomma intet

I början av 2018 så stod internet i brand. Swedish House Mafias sociala konton publicerade datum och uppdaterade profilbilder. Spekulationerna haglade tätt och många tog detta som ett tecken på att en återförening var på gång medan andra påstod att det var någon som spelade dem ett spratt. Men som en blixt från klar himmel dök de upp på scen tillsammans igen. På 2018 års upplaga av Ultra Music Festival, samma musikfestival som de avslutade på, återuppstod dem. Efteråt så gick de ut med att de hittat tillbaka till varandra och är villiga att ta världen med storm återigen. De har släppt ett antal konsertdatum och även hintat om att det är ny musik på ingång.

 

I med detta kan vi konstatera att vi inte sett det sista av Swedish House Mafia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *