Avicii

Avicii eller Tim Bergling som han hette föddes den 8:e september 1989 i Stockholm. Han påbörjade sin karriär redan som 16-åring genom att skicka olika slags remixer till forum på internet. Dessa remixer fick mycket stor uppmärksamhet och många fick upp ögonen för den unga talangen. Detta ledde till skivkontrakt och under 2011 släppte han “Levels” vilket blev den låt som han verkligen skulle komma att slå igenom med. Det första albumet som Avicii släppte var “True”, vilket kom ut 2013. Det fick mycket bra kritik världen över av såväl publiken som många kända DJ: s. Albumet hamnade på topp 10-listan i mer än 15 länder vilket givetvis är ofantligt stort. Den stora framgången var ett faktum.

  • Första albumet släpptes 2013
  • “Levels” var den första singeln

Uppväxten

Avicii växte upp på Östermalm i Stockholm. Redan tidigt i barndomen hade han det mycket gott ställt då hans far ägde och drev företag och han mor var en lyckad skådespelare. Han har även en halvbror som är son till Tommy Körberg. 2006 började äventyret för Avicii då han på sin fritid började att göra house-musik i hemmet. Som nämnts innan lade han upp detta på internet-forum avsedda för just house-musik. Detta ledde till att han fick börja spela på klubbar där han så småningom träffade Arash Pournouri, och ett samarbete inleddes dem emellan. Arash skulle se till att Avicii fortsatte få spelningar på klubbar, och genom Arash kunde Avicii promota sin egen musik.

När Avicii släppte singeln “Levels” gick det i raketfart för Avicii att nå toppen av världen och bli en ny superstjärna. 2011 vann han priset för årets låt, med “Levels”. Det var den låt som blev Aviciis genomslag och alltid skulle komma att förknippas med honom. Han har själv sagt i intervjuer att känslan när besökare vid konserter började kunna hans låtar var en eufori som inte kan beskrivas. De kända låtar som Avicii skapat och som har nått alla världens topplistor är bland annat “Wake me up”, “Waiting for love” och “Hey brother”. Under sin aktiva karriär som artist gjorde Avicii två stycken studioalbum, men han släppte också flera andra låtar under tiden.

True Stories

I dokumentärfilmen True Stories skildras Aviciis liv genom karriären och som åskådare får man se Aviciis, (Tim Berglings) upp- och nedgång. I denna dokumentär visas hans liv från en helt ny vinkel, det är inte bara den glada killen som älskar att skapa musik utan det visas även indikationer på hur dåligt Tim mådde psykiskt under vissa perioder. De faktorer som utlöste detta var bland annat alla spelningar han gjorde under mycket kort tid samt kraven och pressen från omvärlden. När han slutade turnera kunde han istället börja fokusera på sig själv och sin egna hälsa, men han klarade inte av att helt sluta skapa musik och det fanns konstant påtryckningar från de som jobbade runt omkring honom att fortsätta producera.

De två stora album som Avicii släppte under sin karriär hette “True” och “Stories” och dessa album innehöll samarbeten med många olika artister som David Guetta, Robin Williams och även Coldplay. Under sin karriär vann han stora priser i många olika kategorier. Han fick till exempel utmärkelsen Årets Artist 2014, och 2018 vann han pris för Årets Svenska Låt på Rockbjörnen. Trots att han inte blev gammal gjorde han mycket för housemusik-industrin och han var med och skapade en helt ny sorts musikgenre samt sätt att uppträda på som många fallit för. Han är vad många kallar för ett musikgeni som jobbade hårt för att alla hans produktioner skulle bli perfekta – och han accepterade inget mindre.

Hälsoproblemen

Efter flera års turnerande med massor av spelningar världen över valde Avicii att sluta turnera. 2016 meddelande han att turnerandet skulle sättas stopp för då han mått dåligt psykiskt under en längre period. Han behövde prioritera sin egna hälsa först och främst innan han skulle ge det ett försök igen. Hans sviktande hälsa berodde på bukspottskörtelinflammation med många tillhörande komplikationer. Den sista Sverigekonserten som någonsin genomfördes skedde i Pildammsparken i Malmö. Samma år avslutades samarbetet med managern Arash som hade varit vid Aviciis sida under en stor del under hans karriär. Den 20:e april 2018 meddelades det att Avicii avlidit. Han hade hittats på sitt hotellrum utanför Muskat i Oman och man upptäckte senare att det var ett självmord. Hela världen sörjde Tim Bergling efter hans bortgång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *