Roxette

Roxette är en svensk popduo som bestod av Marie Fredriksson och Per Gessle. Gruppen bildades år 1986. Deras imponerande, aktiva karriär har få missat. Till en början var duon mest kända i hemlandet Sverige för att sedan erövra hela världen med låtar som till exempel “It Must Have Been Love” och “Listen To You Heart”. Genom åren har Roxette sålt hela 75 miljoner skivor runt om i världen.

Samma år som Roxette bildades, i juli, släppte de sin första singel. Låten “Never Ending Love” kom att bli en stor hit i det svenska radioprogrammet Sommartoppen. Första albumet, Pearls of Passion, släpptes ett par månader senare under samma år och blev även det en stor hit i Sverige. Det skulle dröja till år 1988 innan man i USA fick upp ögonen för popduon, och i och med det börjar Roxette sin resa mot världstoppen.

Internationellt erkännande

År 1988 släpptes albumet Look Sharp. Inledningsvis verkade det som att denna samling låtar skulle bli en stor flopp. Men efter att en amerikansk utbytesstudent vid namn Dean Cushman återvände hem till USA med albumet kom den så kallade floppen att förvandlas till en succé. Dean Cushman tog med sig bandet till radiostationen KDWB i delstaten Minnesota. När de spelade den första låten på skivan, “The Look” spred sig musiken snabbt vidare i USA.

Första fröet till internationellt erkännande var nu sått. Efter att “The Look” gjort stor succé runt om i USA började saker och ting att ske i rask takt för duon. I mars år 1989 låg Roxette för första gången etta på Billboards Hot 100-lista med låten “The Look”, det var då första gången en svensk låt gjort detta sedan ABBA toppade listan. Nu var Roxette med sin musik kända världen över.

Världsturnéer

Albumet Joyride släpptes i mars år 1991 och blev även det en stor framgångssaga för Roxette. Det var tredje musikalbumet som de kom ut med och med dessa låtar låg man i toppen på olika listor i Europa, Australien och Kanada. Under en hel vecka toppade låten “Joyride” Billboards Hot 100-lista. I september samma år åkte Roxette på världsturnén Join The Joyride World Tour, med start i Finland.

I september 1994 var det dags för ytterligare en världsturné, Crash! Boom! Bang! World Tour. Turnén pågick till den andra maj 1995 och tusentals nya fans anslöt sig till Roxette efter denna lyckade turné. Efter några års välförtjänt uppehåll släppte dem albumet Have A Nice Day 1999 och två år senare kom albumet Room Service ut. Samma år 2001 genomförde Roxette en väldigt lyckad Europaturné som avslutades inför storpublik i Göteborg.

Kända låtar

Roxette har under de aktiva åren mellan 1986 och 2016 släppt över 20 album och sålt otroliga 75 miljoner skivor runt om i världen. Många av deras låtar är riktiga stora hits och kommer att finnas bland oss även i framtiden. “It Must Have Been Love”, “Dressed For Success”, “Listen To Your Heart”, “Sleeping In My Car” och “The Look” är exempel på några av deras mest framstående hits.

Per Gessle och Marie Fredriksson har i och med sina stora framgångar med Roxette självklart fått ta emot en hel del fina utmärkelser. År 1988 fick de det svenska musikpriset Rockbjörnen för Årets Svenska Grupp och Årets Svenska Album. Året därpå fick de även då Rockbjörnen för Årets Svenska Grupp. År 1991 fick de en Grammis för Årets Popgrupp och år 2014 blev duon invalda i Swedish Music Hall of Fame.

Hjärntumör

Marie Fredriksson drabbades olyckligtvis av en hjärntumör år 2002 och genomgick behandlingar för att bota cancern, Det ledde till att Roxette som musikgrupp var relativt inaktiva under en längre period. År 2006 när duon firade 20-årsjubileum återförenades dock Gessle och Fredriksson för att spela in låtar till samlingsboxen The RoxBox. The RoxBox är en samling av duons bästa hits från 1986 till 2006, och albumet släpptes också detta år.

Pretty Woman

År 1990 släpptes storfilmen Pretty Woman. Filmen är en stor klassiker och fick gigantiskt genomslag i många länder. I den romantiska komedin spelar Richard Gere och Julia Roberts mot varandra och filmen fick en låt av Roxette som ledmotiv. “It Must Have Been Love” hette den smäktande kärleksballaden och den tog sig direkt upp på första plats på billboardlistan. Låten blev otroligt uppskattad och är än idag en av Roxettes mest populära låtar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *