Zara Larsson

Zara Larsson är en ung, svensk sångerska som redan etablerat sig som en av Sveriges främsta musikexporter. Zara föddes 1997 och slog igenom redan som tioåring när hon vann det svenska programmet Talang. Det stora genombrottet i Sverige och övriga Skandinavien kom 2013 med singeln “Uncover”. Singeln toppade listorna och samma år fick hon även ett internationellt skivkontrakt. 2015 gav hon ut singeln “Lush Life” som anses vara hennes internationella genombrott. 2016 uppträdde hon på öppningsceremonin samt finalen under fotbolls-EM i Frankrike. Hon och DJ: n David Guetta gjorde den officiella EM-låten. Efter detta har hon haft singlar på bland annat Billboard Hot 100-listan och UK Singles Chart. Zara Larsson är dessutom en feminist och självutnämnd aktivist för kvinnofrågor.

  • Zara slog igenom som tioåring i det svenska programmet Talang.
  • Singeln “Uncover” var det stora genombrottet.
  • Hon har flera singlar på topplistor över hela världen.
  • Zara Larsson är feminist och självutnämnd aktivist för kvinnofrågor.

Talang och genomslaget

Zara Larssons karriär tog fart tidigt, redan år 2008. Som tioåring ställde hon upp i den svenska versionen av tv-programmet Talang där hon uppträdde med Celine Dions monsterhit “My heart will go on”. Hon vann finalen och fick en prissumma på 500 000 kronor. I efterhand har hon sagt att hon troligtvis aldrig skulle blivit den världsstjärna hon är idag om det inte vore för Talang. Hennes uppträdanden under tävlingen finns tillgängliga att se på Youtube där de har fått miljontals visningar från tittare över hela världen. Efter Talang var hon med i dokumentärserien “Jag ska bli stjärna” där hon åkte till USA med Tv-profilen Laila Bagge för att provsjunga för olika skivbolag. Laila Bagge var den som upptäckte Zara och hjälpte henne bli en världsstjärna.

Zara var väldigt ung under Talang, dokumentärserien och då hon fick sitt första skivkontrakt (2012) med TEN Music Group. Det riktiga genombrottet kom 2013 med singeln “Uncover”. Singeln toppade flera listor i Sverige och i Skandinavien, men fick även god respons internationellt. Debutalbumet “Introducing” där “Undercover” var huvudsingeln sålde platina i Sverige. Hon belönades med två Rockbjörnar för “Årets genombrott” och “Årets kvinnliga liveartist” år 2013. Hon var endast 15 år när hon fick dessa prestigefulla priser vilket innebar att hon var den yngsta svenska artist som fått utmärkelserna. Samma år deltog hon även i det populära programmet “Allsång på Skansen”, prisutdelningen för Nobels Fredspris i Oslo samt uppträdde på kronprinsessan Victorias födelsedag. En imponerande meritlista alltså!

Internationell karriär

Singeln “Uncover” var startskottet på en internationell karriär, men det riktiga genombrottet utomlands kom med singeln “Lush Life” år 2015. Singeln toppade listor i Sverige, Australien, Storbritannien, Belgien, Österrike, Tyskland, Irland, Danmark, Norge, Schweiz och Holland. Dessutom toppade den Spotifys svenska lista. År 2016 började det verkligen hända grejer i Zaras karriär då hon tillsammans med den världsberömda DJ: n David Guetta spelade in den officiella låten för fotbolls-EM i Frankrike. Zara uppträdde både under öppningsceremonin och vid finalen. Låten hade titeln “This One’s For You” och toppade listor över hela Europa under hela den sommaren. Sedan dess har karriären rullat på och hon har lanserat flera singlar som nått internationella topplistor, bland annat “Ain’t My Fault” och “Symphony”.

År 2017 släpptes hennes andra album, “So Good”, som även detta hamnade på svensktoppen. Albumet innehöll flera låter tillsammans med andra artister, bland annat Ty Dolla Sign, Wizkid och Clean Bandit. Singeln “So Good” spelades in tillsammans med den amerikanska rapparen Ty Dolla Sign. Singeln blev hennes första listetta i Storbritannien. Under 2017 uppträdde hon återigen under prisceremonin för Nobels fredspris. Denna gång tillsammans med världsstjärnan John Legend. 2018 lanserades hennes tredje album “Ruin My Life” samt singeln med samma namn. År 2018 utsågs hon dessutom till en av Europas mäktigaste personer under 30 inom kategorin underhållning. Denna prestigefulla utnämning fick hon dels för sin imponerande musikkarriär, men dessutom för hennes politiska engagemang som skapat stor kontrovers.

Politiska åsikter

Zara Larsson har blivit hyllad av många för sitt politiska engagemang där hon framför allt lyfter feminismen. Många har även kritiserat hennes ställningstaganden och kallat henne för “manshatare”. 2014 fick hon stor uppmärksamhet när hon publicerade en bild på Instagram med en kondom över hennes ben och ett politiskt budskap. Bilden uppmärksammandes i Sverige och i USA och världsartister som Rihanna hyllade henne för hennes smarta och viktiga ställningstagande. Hon hamnade även i ett hetsig diskussion med artisten Günther, vilket gjorde att hennes fans skapade hashtaggen #backazara för att visa att de stod bakom hennes värderingar. Hon lyfter ofta genusfrågor när hon gästar olika program och är inte rädd för att uttrycka sina åsikter. Hon belönades med Rockbjörnens specialpris kallat “jämställdhetspriset” för sitt engagemang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *