Håkan Hellström

“Känn ingen sorg för mig Göteborg”, “Nu kan du få mig så lätt” och “Det kommer aldrig vara över för mig” har något gemensamt. De är alla hitlåtar av Håkan Hellström. Han är inte bara sångare och artist, utan också låtskrivare. Stjärnan har ända sedan sitt första album intagit en självklar plats i musikvärlden och är idag en av Sveriges mest älskade och kritikerrosade artister. Han spelar ofta på exempelvis Göteborgs Ullevi.

Det var i Göteborg, den 2 april, 1974, som Håkan Hellström kom till världen. Han beskriver sin uppväxt tillsammans med sina föräldrar Christina och Björn Hellström och sin äldre bror Tomas som glad och givande. Han växte upp i Västra Frölunda i Göteborg. Håkan gick i skolan i Ekebäck, Frölunda upp till årskurs 6. Efter detta började han på Göteborgs högre samskola och ett stort musikintresse växte fram.

Karriären börjar

Sångfågeln började fatta ett intresse för musik, sång och låtskrivande redan i tidiga skolåren. Håkan Hellström upplevde att musik var ett sätt att uttrycka känslor på, ett sätt som inte var något annat likt. Han påbörjade musikkarriären genom bandet Broder Daniel, en svensk rockgrupp från Göteborg. Han bytte sedan grupp till Honey is cool, ett indiepop-band. Deras musik kännetecknades ofta av sångerskan Karin Dreijers lite egendomliga röst, och de spelade ofta på festivaler.

Håkan Hellström kände till slut att band inte var något för honom och ville därför göra karriär på egen hand. Han debuterade som soloartist år 2000 då han släppte ett helt album vid namn “Känn ingen sorg för mig Göteborg”. Han har sedan dess uppmärksammats på både gott och ont. Han fick i början mycket kommentarer kring hans sångröst och tonart, att den var falsk och inte hörde hemma i musikvärlden.

Efter debuten

Håkan Hellström lade ingen större vikt vid kommentarerna om hans sångröst, oavsett vem de kom ifrån. Detta var det han ville göra och musik var hans passion, det visste han. Hellström skriver ofta texter om kärlek, melankoli och ensamhet – något som tilltalar såväl unga som gamla. Han har till sina låttexter släppt välsedda musikvideor, vilka till största delen är inspelade i Göteborgsområdet och där han växte upp. Hellström är verkligen Göteborgs stolthet!

Sedan solokarriären tog fart år 2000 har Håkan Hellström släppt totat sju stycken album, vilka alla slutat som albumettor. Men idolen fick inte bara albumettor, utan även en singeletta under år 2005 med superhiten “En midsommarnattsdröm”. Under hösten 2010, närmare bestämt oktober, hade Håkan Hellström sålt 400 000 skivor, enligt Expressen. Utöver att Håkan legat etta på mängder av listor har han också fått flera svenska priser, bland annat Rockbjörnen och Grammisar.

Djupet i texterna

Håkan Hellström skriver om ämnen som berör ensamhet, kärlek och utanförskap. Han skriver och målar ofta upp texterna som att hans berättelser utspelas i Göteborgsområdet, där hans musikvideos även spelas in. I vissa av hans texter sjunger han om saker som förknippas med droger, till exempel i “Känn ingen sorg för mig Göteborg” och “En midsommarnattsdröm”. Håkan har även i intervjuer sagt att han i sina yngre dagar “testat det mesta”.

Det finns folk som säger sig att Håkan Hellström inte sjunger rent utan har falska toner i sin sång. Därmed har han under sin karriär fått öknamnet Gnällström. Många musikjournalister har dock tagit hans röst till försvar. Musikskribenten Per Bjurman uttryckte i Aftonbladet en stor förkärlek till Hellström och menade på att hans kritiker har fel, rösten är inte falsk utan bräcklig och skör, vilket är det som gör den så fantastisk.

Film

2013 den 19 juli hade filmen “Känn ingen sorg” premiär. Det blev en Guldbaggebelönad succé. Filmens handling kretsar runt Pål som drömmer om att få hålla på med musik. Det vet hans vänner Johnny och Lena om. Också hans farfar vet om det, även om han nog helst skulle vilja att han skaffade sig ett ordentligt jobb. En sommarnatt dyker Eva upp som delar samma musikdrömmar. En film om förälskelse, drömmar, vänskap och svek.

En paus för att hitta ny inspiration

2017 valde Håkan Hellström att ta en paus. Han letar efter ny energi och inspiration till musiken för att kunna tillfredsställa de trogna fansen. Sommaren 2017 gjorde han en extra turné, för alla som inte kunnat komma året innan. Håkan sa innan denna turné att det inte var ett avsked, men att det tar tid att skriva ny musik och att det måste göra det för att det ska bli bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *