ABBA

ABBA är än idag den största svenska musikexporten vi någonsin har haft igenom tiderna. Popgruppen sålde omkring 370 miljoner album genom sin tid som internationella artister. En höstdag för 38 år sedan gick ABBA ut med att dem har valt att gå skilda vägar och splittras. Trots tiden som har gått och fast annan musik har kommit ut på marknaden så är ABBA fortfarande inte glömda. Gruppens musik spelas fortfarande i folks hushåll och inte minst när solen gått ner och nattlivet pulserar. ABBA:s musik spelas fortfarande vidare på internationell nivå bland både unga runtomkring i världen och äldre, som kanske till och med fick uppleva denna era. Trots denna internationella berömmelse i både dåtiden och nutiden så valde ABBA att splittras. Varför frågar vi oss?

  • ABBA formades som grupp år 1972 i Stockholm.
  • Medlemmarnas namn är Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid “Frida” Lyngstad.
  • Gruppens namn kommer ifrån gruppmedlemmarnas första bokstäver i deras förnamn.
  • ABBA vann Eurovision Song Contest år 1974.
  • Under bandets aktiva år var det sammansatt utav två par, det ena var Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus. Det andra paret var Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad.

Hemligheterna som gömde sig i musiken

ABBA:s låtar, som vanligtvis brukade vara poppiga och glada, ändrades sakta men säkert in till något mer mörkare och dystert. Om det inte var den största skillnaden på soundet musiken brukade klinga i så var det texterna. Dynamiken mellan gruppmedlemmarna ändrades under tiden som gick, både i de två förhållanden som fanns i gruppen och i vänskapen. En utav de två sista låtarna som släpptes innan gruppen valde att gå skilda vägar var ”The Winner Takes It All”. Låten reflekterade individerna i gruppens välmående och vad de hade gått igenom. Den internationella berömmelsen och pressen som gruppen gick igenom ledde till att deras personliga förhållanden började lida och sakta men säkert tära på gruppen.

De fyra gruppmedlemmarna hade alla på ett eller ett annat sätt skapat sig en karriär och berömmelse i Sverige. ABBA var tydliga när de gick in och formade bandet att de skulle göra det så länge det gynnade dem personligen och deras välmående. Om motivationen och det roliga skulle försvinna ur vad de gjorde som en grupp tillsammans hade de bestämt sig för att sluta. Pop-gruppen skulle inte dra ut på karriären tillsammans om glädjen försvann. Under de sista aktiva åren valde de två paren i gruppen att separera och skilja sig. Det var något som påverkade gruppdynamiken. Från att ha bestått av två kärlekspar till bestå av fyra egna individer påverkade gruppen negativt, både när det gällde musiken och dem själva.

Gruppens egna demoner

Gruppen har gått ut med efteråt att något som påverkade alla fyra var deras egna demoner. Ryktesspridningen som skedde om gruppen, scenskräck och till slut deras skilsmässor. Det har gått många rykten om att det skar sig mellan Agnetha och Frida, att de inte var vänner, samt att de kom i konflikt ofta om vem som skulle få sjunga vilken låt och vilket stycke. Det var Benny och Björns ansvar att fördela vem som skulle få sjunga vad. Däremot har bandet berättat i efterhand att dem hjälpte varandra mycket, men att irritationen från pressen de stod under gnagde på dem personliga banden till varandra. ABBA var å andra sidan noga med att inte visa upp sina svårigheter utåt, istället märktes det på deras texter.

Agneta och Frida valde efter gruppens uppbrott att gå vidare med solokarriärer. De har gått ut med att de var trötta på ABBA:s musik och ville inte höra något mer utav den, något som de levt för innan. Trots att gruppen var trötta på sina egna verk och vad de gått igenom, var inte omvärlden det. Intresset för gruppen väcktes återigen på tidigt 90-tal då syntpopgruppen Erasure gjorde fyra covers på ABBA:s låtar och släppte dem som en EP. I London skapades en discorevival klubb som alltid spelade en av ABBA:s låtar varje timma och år 2005 släppte Madonna sin låt ”Hung Up” som var samplad från ABBA:s stora hit ”Gimme! Gimme! Gimme!”.

Återförening

Efter uppbrottet valde Benny och Björn att fortsätta med sina karriärer tillsammans och som har varit otroligt framgångsrika. De har skapat musikalerna ”Kristina från Duvemåla” och ”Chess” tillsammans med Tim Rice. Musikaler och filmer har släppts med gruppens musik efter uppbrottet och de två männen var delaktiga i den ena musikalen ”Mamma Mia!” som var baserad på musiken gruppen skapade. Många har velat att gruppen ska återförenas men medlemmarna har avisat detta. Däremot år 2018 släpptes ett pressmeddelande att de fyra har samlats i studion och spelat in två nya låtar. Gruppen förbereder även en turné där de inte kommer att uppträda i nutid utan som ett hologram av sig själva så som de såg ut under 1970- och 1980-talet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *