Musik

Under sommaren är det en hel del olika musikfestivaler runt om i landet. Vissa är lite större och andra är lite mindre. Men det dem alla har gemensamt är att det är något som lockar många människor, unga som gamla. För många så förknippar man festival med sommar, något som ger den där svenska sommaren lite extra liv i sig för oss musikälskare. Man kan även förknippa festivaler med intensiva dagar som man trängs vid scener, man träffa nya människor och det blir en hel del festa oavsett tid på dygnet. På de flesta festivaler så bor man i tält, och man lever i stort sett helt i en festivalvärld för några dagar.

  • Att åka på festival
  • En tid att minnas

Summerburst Start och Way Out West

Det finns ett gäng olika festivaler som pågår under sommarmånaderna, en av dem är den omtalande Summerburst, den finns både i Göteborg och i vår huvudstad, Stockholm. Det är en festival för alla house-älskare. Festivalen skapades år 2011 och hölls då under en heldag på Stockholm Stadion i Stockholm. Man sålde ut hela evenemanget, vilket gjorde att cirka 13 000 personer besökte Summerburst det året. Artister som uppträdde då var bland annat. David Guetta, Avicii och Eric Prydz. 2012 gjorde man den här festivalen större och drog det till Göteborg och även där blev det ett två-dagars arrangemang. Även det här året blev det slutsålt för Stockholm men även nere i Göteborg såldes biljetterna slut. 65 000 människor besökte eventet det här året.

Göteborg har även den stora äran att få presentera festivalen Way Out West som förekommer under sommarperioden, runt augusti månad. Till skillnad från Summerburst festival som är på två dagar, så är den här festivalen tre dagar. Way Out West erbjuder ett stort och brett utbud av musik. Way out west festivalen slog upp sina dörrar år 2007 och sålde ut sina 18 000 biljetter. Den här festivalen dem blandar kända som okända artister, så du får en härlig mix av musiken. Efter att ha funnit i 4 år, så på sitt femte år, 2012 sålde man slut på biljetterna och hade nu ett nytt publikrekord på 27 000 personer som skulle besöka festivalen.

För den dansbandssugna

Även för den mer danssugna så finns det Ekebofestivalen som finns nere i dem skånska skogarna, Munka Ljungby. Det är en tre dagars festival som erbjuder dansbandsmusik av alla dess slag. Den här festivalen har funnit i 23 år och är fortfarande en omtalad festival för den som vill snöra på sig skorna och svänga några varv eller för den som bara vill socialisera sig. Under Ekebofestivalen finns det olika tält man går runt mellan, där det finns ett band som spelar och sen ett dansgolv som flockas av danssugna gäster. Den här festivalen drar folk ifrån hela landet och där av finns det en stor campingyta för den som behöver ställa sin husvagn eller dylikt.

Ekebofestivalen har med åren blivit en festival många besöker för att det har fått så gott ryckte om den trevliga atmosfären som finns där. Den här festivalen blandar man både unga som gamla och det är kanske det som gör att den här festivalen är lite mer kärleksfull. Den här festivalen brukar ligga mellan torsdagen-lördagen och redan på onsdagen kan man se hur campingytan börja fyllas med danssugna människor. Det finns även något för den som inte är danssugen, de har mattält med till exempel grillad korv och öl som du kan förtära medan du njuter av musiken och alla dansande människor. Den här festivalen finns det möjlighet att köpa en dags biljett eller två dagars eller hela tre dagars biljett.

Sweden Rock

Sweden Rock Festival, det är en internationell hårdrocksfestival. Den här festivalen, Sweden Rock, hålls i Sölvesborg i Blekinge och den äger rum i juni månad. Festivalen pågår i tre till fyra dagar. Det är allt från ungdomar till vuxna och pensionärer som besöker den här festivalen. 1992 grundades den här festivalen av Ingolf Persson från Kyrkhult i Olofströms kommun. Idag är Sweden Rock en av de mest berömda rock- och metalfestivalerna i världen. Människor från över 50 olika länder besöker den här festivalen varje år, för att få ta del av kända band inom rockvärlden. Sweden Rock har blivit gästade av band som Iron Maiden, Kiss, Aerosmith, Whitsnak, Guns N’ Roses och många fler kända rockband.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *