Historia om svensk musik och kända musiker

Trots det faktum att Sverige är ett litet land med strax under 10 miljoner invånare så har vi genom åren lyckats få fram en hel del stora och kända musikartister, flera utav dessa har fått internationella framgångar medan andra har hållit sig inom landets gränser. Det är en blandad skara artister och sångare som vi kan stoltsera med, såväl gamla som unga, kvinnor som män, soloartister, duetter och musikgrupper. Svenskarna har sedan några årtionden tillbaka i tiden haft stora framgångar internationellt med att producera mycket bra och populär musik. Framgångsrika producenter har vårt land haft gott om genom åren och vi anses internationellt vara ett starkt land när det kommer till just musikexport.

  • År 1959 anordnas melodifestivalen för första gången
  • Blue Swede slår igenom internationellt på 1970-talet
  • ABBA slår igenom med låten Waterloo år 1974
  • Roxette bildas år 1986
  • Army of Lovers får internationellt erkännande i slutet på 1980-talet

Svensk musikhistoria

Musiken har haft en plats i Sverige ända sedan forntiden. Landet har alltid varit i framkant trots sitt blyga invånarantal. En viktig orsak till att Sverige lyckats så bra musikaliskt genom åren är att man tagit in mycket inspiration från övriga länder som legat i toppen av musikvärlden. På 1950-talet var det jazz som gällde för hela slanten i Sverige, Monica Zetterlund och Alice Babs var två av de stora artisterna under jazzens storhetstid. När popmusiken slog igenom med Beatles i förarsätet var Sverige inte sena med att haka på. Bandet Hep Stars bildades år 1963 och blev då väldigt framgångsrika i hemlandet. Det dröjde till början av 1970-talet innan svensk musik fick sitt första internationella genombrott med låten “Hooked on a Feeling” av Blue Swede.

År 1972 började popgruppen ABBA ge ut musik. Gruppen bestod av två äkta par som fick sitt stora genombrott i Eurovision Song Contest 1973, med låten “Waterloo”. Med denna trallvänliga dänga gick de segrande ur hela Eurovison och det blev startskottet för en av de största grupperna i världshistorien. De sålde över 400 miljoner skivor och hade stora framgångar över alla kontinenter. Texterna och musiken skrevs i huvudsak av de två männen i gruppen, Björn Ulvaeus och Benny Andersson, men ibland fick de även hjälp av bandets manager, Stikkan Anderson. När 1970-talet slog över till 80-tal brast de båda parens äktenskap och strax efter, år 1982, meddelade gruppen att de splittrades. ABBA är, och kommer förmodligen alltid att vara, Sveriges stora stolthet.

Roxette

Roxette är en popduo som består av en man och en kvinna, Per Gessle och Marie Fredriksson. Gruppen har haft stora internationella framgångar och fyra låtar på toppen av den amerikanska Billboardlistan. Duon hade sina största framgångar i början 1990-talet och sålde över 75 miljoner skivor. I samband med att storfilmen Pretty Woman hade premiär med en av Roxettes låtar som ledmotiv, fick gruppen stort internationellt erkännande. De räknas än idag som en av Sveriges största musikexporter. Strax efter Roxettes storhetstid kom det svenska rockbandet Europe att ta världen med storm. Med deras stora hit “The Final Countdown” skrev även de in sig i den svenska musikhistorien. Europe har sålt ca 25 miljoner skivor.

Flertalet svenska producenter har lyckats skörda stora framgångar internationellt. En av de främsta är Max Martin. Max Martins riktiga namn är Karl Martin Sandberg och han kommer ursprungligen från Stockholm. Martin har skrivit material till de allra största musikstjärnorna och bara för att nämna några kan vi börja med Britney Spears, Celine Dion, Justin Bieber, Pink, Usher, Pitbull och Ariana Grande. Om man ser till försäljningssiffror av de låtar som Max Martin producerat anses han vara inte bara Sveriges, utan faktiskt hela världens mest framgångsrika låtskrivare och producent. Martin har lyckats skriva otroliga 22 Billboard-ettor och ligger historiskt sett med denna siffra på en tredje plats, endast John Lennon och Paul McCartney har lyckats bättre. Beatlesmedlemmarna har haft 26 respektive 32 Billboard-ettor.

Elektrisk dansmusik

Den elektriska dansmusiken har kommit att växa sig stark under 2000-talet, mycket tack vare våra svenska stjärn-DJs. Avicii och Swedish House Maffia tog över DJ-scenen under många år. Swedish House Maffia fick sitt genombrott 2011 med låten “One” och gruppen producerade sin sista låt “Don´t You Worry Child” 2012 innan gruppen splittrades. Samma låt blev nominerad till en Grammis. Avicii slog igenom stort år 2011 med låten “Levels”, en låt som samma år vann en Grammis för “årets låt”. Levels blev en superhit och spelades flitigt på alla klubbar över hela världen och än idag kan man höra den på nattklubbarna. Avicii sägs vara den DJ som populariserade elektronisk dansmusik. Avicii avled 20 april 2018 efter att ha levt med psykisk ohälsa i många år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *